Popi Logo

Blog

Linkbuilding in 2024

Lilian Boers

  • 07 april 2024
  • 6 minuten leestijd

Je hebt er vast weleens van gehoord: linkbuilding. Google heeft altijd gezegd dat links erg belangrijk zijn om bijvoorbeeld een hoge ranking te halen. Toch is de invulling van deze links in de loop van de tijd veranderd. In het begin dacht men dat je met eindeloos spammen een hogere ranking kom halen. Dit is gelukkig al lang niet meer het geval. Het is tegenwoordig juist belangrijk om te luisteren naar de behoeften van de internetgebruiker, te kijken naar de kwaliteit en ook speelt waardevolle content een belangrijke rol. Hieronder vertellen wij jou meer over linkbuilding en wat er op dit moment belangrijk is.

Wat betekent linkbuilding?

Linkbuilding is belangrijk voor een hoge positie in de zoekresultaten van Google. Linkbuilding bestaat uit interne en externe linkbuilding. Interne linkbuilding houdt in dat jouw bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren op jouw website. De linkstructuur moet om deze reden in orde zijn en moeiteloos naar andere pagina’s kunnen. Een voorbeeld van interne linkstructuur is dat er linkjes van de homepagina naar een blog navigeren.

Naast interne linkbuilding bestaat er ook externe linkbuilding. Om hoger in Google te scoren, is autoriteit belangrijk. Dit bouw jij op voor jouw website door te linkbuilden. Met andere woorden: links die vanaf externe websites verwijzen naar jouw site. Zo’n link wordt ook wel een backlink genoemd. Hierbij is de kwaliteit van de links belangrijk, want Google meet dat. Google kijk naar de autoriteit in al deze links. Hoe meer autoriteit deze link heeft, hoe waardevoller de link en hoe beter dit is voor jouw website. Een voorbeeld van zo’n waardevolle link is een link van een website van de overheid of een nieuwssite. Dit soort websites hebben veel autoriteit op het internet.

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Daar kunnen wij een kort en bondig antwoord op geven. Linkbuilding is een van de belangrijkste factoren voor jouw positie in Google. Hoe meer waardevolle links er verwijzen naar jouw website, hoe hoger jouw autoriteit wordt en hoe hoger je in Google kunt scoren. Ook creëert linkbuilding vertrouwen door middel van links. Genoeg redenen om links aan jouw website toe te voegen.

Hoe kom je aan relevante links?

Er zijn veel mogelijkheden om aan externe links te komen. Het doel van deze links is om de populariteit van de website te vergroten, zodat je op een hogere positie komt te staan in Google. Klinkt makkelijk, maar hoe kom je aan deze links? Houd er allereerst rekening mee dat het belangrijk is dat je veel relevante links scoort. Deze hebben meer effect op jouw positie. 

Je kunt bijvoorbeeld verschillende mensen en bedrijven benaderen met de vraag of zij willen linken naar jouw website. Je kunt je ook aanmelden op een linkbuildingplatform zoals Popi, waarbij het benanderen van mensen en bedrijven verleden tijd is. Op dit platform vind je namelijk alles op een plek. Je kunt hier meteen zien wat de metrics zijn van de link en of deze goed bij jou matcht.

Hoe bepaalt Google mijn positie?

Google hecht waarde aan een aantal aspecten rondom de links.

  • Zoals net werd benoemd, moeten de links van hoge waarde zijn. Een link van een autoritaire website is bijvoorbeeld gunstig.
  • Daarnaast is de content omtrent de link erg belangrijk. Een link wordt namelijk vaak verwerkt in een tekst. De content moet relevant zijn, moet passen bij de site waar de link naar verwijst én moet passen bij de site waar hij op komt te staan. Zo heeft Google een update uitgebracht, Google Helpful Content, waarbij het een en ander is veranderd als het aankomt op content. Content moet namelijk vooral waardevol zijn voor de lezer; niet alleen voor de zoekmachine. Zo heeft Google E-E-A-T in het leven gebracht. Deze afkorting staat voor experience, expertise, authoritativeness en trustworthiness en geeft aan dat de content betrouwbaar en met expertise geschreven moet worden. Een erg belangrijk onderdeel wat betreft linkbuilding, vandaag de dag.
  • Ook vindt Google de waarde van je domein belangrijk om je positie te bepalen. Deze waarde wordt bepaald aan de hand van cijfers, welke een goede indicatie geeft van jouw positie. Daarbij hoort wel een voorwaarde: houd het natuurlijk. Google houdt altijd een oogje in het zeil als het gaat om linkbuildingactiviteiten van websites. Google kijkt onder andere naar waar de links vandaan komen, of ze relevant zijn en hoeveel links er worden aangemaakt in een bepaalde periode. Om het zo natuurlijk mogelijk te houden, heb je een combinatie nodig van interne en externe links die van hoge en minder hoge kwaliteit zijn. Op deze manier bepaalt Google de positie van jouw website.
  • Zorg ervoor dat je niet zo veel mogelijk links naar jouw website verwijst. Dit kan namelijk overkomen als spam en dit kan nadelige gevolgen hebben voor jouw positie in Google.

Backlinks in de toekomst

Doen backlinks er nog steeds toe over een paar jaar? Jazeker! Bij een succesvolle SEO-strategie kunnen backlinks niet vergeten worden. Nog steeds geldt de regel: hoe hoger de kwaliteit en relevantie van de links, hoe relevanter Google jouw website vindt. Toch is het belangrijk om het algoritme van Google in de gaten te houden en daarop te blijven inspelen. Daarnaast blijven links een belangrijk onderdeel van SEO, omdat links de bouwstenen zijn van de zoekmachine.

Over Lilian Boers

Een echte taalfanaat, dat ben ik. Als taalgekkie was de keuze snel gemaakt welke opleiding ik wilde gaan volgen: de opleiding Communicatie. Na het afstuderen heb ik de schoolbanken ingeruild voor een bureaustoel bij Popi. Hier werk ik al een dikke drie jaar als tekstschrijver, met veel plezier. Inmiddels heb ik al duizenden teksten op de teller staan met onderwerpen die uiteenlopen van A tot Z.

Lilian Boers

Koop jouw links rechtstreeks bij de bron

Ontdek het geheim van duizenden SEO-marketeers en -bureaus: linkbuilding was nog nooit zo eenvoudig.

Meld je aan voor meer info

Begin met linkbuilding, meld je nu aan op ons platform

Popi is een linkbuilding platform voor SEO-marketeers en ondernemers die de posities van hun website willen verbeteren.

Meld je aan voor meer info