Popi Logo

Blog

Waarom interne én externe links belangrijk zijn

Lilian Boers

  • 20 september 2024
  • 4 minuten leestijd

Om ervoor te zorgen dat bezoekers goed kunnen navigeren op jouw website, is het belangrijk dat je aandacht schenkt aan interne en externe links. Wat zijn interne en externe links eigenlijk en waarom zijn ze zo belangrijk? Hieronder vertellen we je er meer over.

Links: wat zijn dat?

Links zijn klikbare woorden die op verschillende manieren kunnen worden verwerkt. Zo worden dit soort klikbare woorden vaak verwerkt in blogs, maar komen ze ook weleens voor op homepages. Als je op dit woord klikt, kom je op een andere pagina terecht.

Wat zijn interne links?

Interne links zijn links die naar een interne pagina verwijzen. De link blijft dus gewoon binnen jouw eigen website. Een voorbeeld van een interne link is een link die van een blogpost verwijst naar de homepage, of een link die van de homepage verwijst naar een productpagina. De interne links komen vooral in blogs voor. Als je een blog schrijft en je benoemt een interessant onderwerp waar je al eerder over hebt geschreven, kun je met een interne link verwijzen naar die ene blog. 

Deze interne links kunnen verschillende voordelen opleveren. Bezoekers op jouw website kunnen zo namelijk eenvoudiger navigeren, ze blijven langer op jouw website en dit ziet Google ook als iets positiefs. Bovendien kun je met zo’n interne link ook meer aandacht schenken aan een bepaald onderwerp waar je al eerder over hebt geschreven.

En wat zijn externe links?

Zoals je misschien al kunt raden, zijn externe links juist het omgekeerde van interne links. Waar interne links binnen jouw eigen website blijven, zijn externe links links die verwijzen naar een externe website.

Een externe website is dus een website van iemand anders. In jouw blog kun je ook een externe link verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een externe link die verwijst naar een nieuwssite, die extra informatie geeft aan jouw verhaal. Je zult misschien denken: waarom zou ik mijn bezoekers juist naar een andere website sturen? Nou, Google hecht er waarde aan dat je ook extern linkt en dit kan weer positief zijn voor jouw eigen website.

Je kunt natuurlijk ook zelf externe links krijgen, met hetzelfde verhaal. Het ontvangen van zo’n externe link van een andere website kan heel voordelig zijn voor jouw positie in Google. Het krijgen van externe links, en vooral als dit afkomstig is van websites met een hoge waarde én van websites die relevant zijn aan jouw eigen website, kan ervoor zorgen dat jouw positie kan stijgen in Google.

Jouw website wordt namelijk gezien als iets waardevols met veel kwalitatieve externe links, en daar hecht Google ook weer waarde aan. Ook kan Google door middel van dit soort externe links beter begrijpen waar jouw website en jouw blogs over gaan. Dit kan allemaal weer positief zijn voor jouw positie.

Interne en externe links zijn dus erg belangrijk voor jouw website

Interne en externe links kunnen dus samen voor heel wat voordelen zorgen. Ze vormen dan ook een goede combinatie in jouw linkprofiel. Zo kun je bijvoorbeeld profiteren van:

  1. Bezoekers kunnen beter navigeren op jouw website
  2. Een website die beter wordt begrepen
  3. Jouw website kan een hogere positie krijgen

En laten we even voortborduren op het laatste punt, dat je een hogere positie kunt krijgen dankzij externe en interne links. Een hoge positie kan natuurlijk ook weer voordelen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan meer bezoekers en een hogere waarde van jouw website. Redenen genoeg dus om aandacht te schenken aan interne en externe links.

Over Lilian Boers

Een echte taalfanaat, dat ben ik. Als taalgekkie was de keuze snel gemaakt welke opleiding ik wilde gaan volgen: de opleiding Communicatie. Na het afstuderen heb ik de schoolbanken ingeruild voor een bureaustoel bij Popi. Hier werk ik al een dikke drie jaar als tekstschrijver, met veel plezier. Inmiddels heb ik al duizenden teksten op de teller staan met onderwerpen die uiteenlopen van A tot Z.

Lilian Boers

Koop jouw links rechtstreeks bij de bron

Ontdek het geheim van duizenden SEO-marketeers en -bureaus: linkbuilding was nog nooit zo eenvoudig.

Meld je aan voor meer info

Begin met linkbuilding, meld je nu aan op ons platform

Popi is een linkbuilding platform voor SEO-marketeers en ondernemers die de posities van hun website willen verbeteren.

Meld je aan voor meer info