Popi Logo

Blog

5x handige SEO-tools op een rij

Lilian Boers

  • 24 juli 2024
  • 7 minuten leestijd

Voor iedere website is SEO, of zoekmachineoptimalisatie, onmisbaar. Met SEO zorg je ervoor dat een website organisch hoger in de zoekresultaten komt en daardoor meer clicks en leads kunt genereren. Maar voordat je weet waar en hoe je moet beginnen met SEO, is goed onderzoek belangrijk. Zo’n onderzoek gaat een stuk eenvoudiger als je over een aantal SEO-tools beschikt. We hebben hieronder een lijst voor je opgesomd met handige SEO-tools. 

Een SEO-tool: wat is dat eigenlijk?

Voordat je bezig kunt gaan met zoekmachineoptimalisatie, moet je natuurlijk wel weten waar je precies moet beginnen. Ook is het goed om te weten waar de aandachtspunten op dit moment liggen. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek als je bezig wil gaan met linkbuilding. Op welke zoekwoorden wil je dan scoren, en op welke zoekwoorden scoort de concurrent? Dit is erg belangrijk om te weten, want jij wil natuurlijk wel die eerste positie in de zoekmachine behalen. 

In dit geval biedt een SEO-tool een uitkomst. Met een SEO-tool kun je meer informatie achterhalen die nuttig kan zijn bij het uitvoeren van zoekmachineoptimalisatie. Ook kun je met een SEO-tool verschillende analyses uitvoeren. 

Top 5 SEO-tools

Bij zoekmachineoptimalisatie mogen een aantal SEO-tools niet ontbreken. De onderstaande vijf tools zijn zeker een must.

handige seo-tools

1. Ahrefs

Ahrefs is een bekende SEO-tool waar je veel analyses mee kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het doen van een zoekwoordenonderzoek. Je kunt ontdekken welke zoekwoorden populair zijn en hoe hoog het zoekvolume van dit zoekwoord is. 

Maar naast zoekwoorden kun je hier ook nog andere analyses mee uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het achterhalen hoeveel backlinks er naar een website verwijzen. Daarnaast kun je aan de hand van de DR (domain rating) ontdekken hoe goed jouw website scoort. Hoe hoger de DR, hoe beter jouw site presteert. Ook kun je dus gauw ontdekken waar eventuele verbeterpunten liggen. Al met al is Ahrefs onmisbaar voor een goede SEO-strategie.

2. Moz

Moz is een overzichtelijke SEO-tool die zeker gunstig kan zijn voor het doen van onderzoek. Zo kun je ook met Moz een zoekwoordenonderzoek uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld het maandelijkse volume checken van een bepaald zoekwoord. 

Daarnaast kun je met Moz ook meer inzicht krijgen in backlinks. Je ziet hoeveel links er verwijzen naar jouw domein en welke sites nog niet naar jou linken maar wél naar de concurrent. Je kunt met deze SEO-tool dus ook zeker jouw concurrent in de gaten houden. 

Ook goed om te weten: je kunt met Moz een toolbar installeren, de zogenoemde MozBar. Met deze toolbar kun je direct een website analyseren aan de hand van een aantal metrics, zoals domain authority (DA) en page authority (PA). De DA geeft aan wat de linkautoriteit is van het domein, terwijl de PA aangeeft welke pagina’s de meeste autoritaire links hebben.

handige seo-tools linkbuilding

3. Majestic

Meer inzicht krijgen in backlinks doe je met Majestic. Majestic is een SEO-tool dat zich alleen maar focust op backlinks. In de linkbuildingwereld is deze tool dan ook zeker onmisbaar. Je kunt bijvoorbeeld inzien hoeveel backlinks er naar jouw domein verwijzen, of deze backlinks van autoritaire waarde zijn en hoe de backlinks worden gecombineerd met anchors. 

Binnen Majestic wordt vooral waarde gehecht aan de twee metrics trust flow en citation flow. Hoe hoger de citation flow, hoe meer backlinks er verwijzen naar jouw domein. De trust flow gaat vooral over de kwaliteit van de backlinks. Als je erachter wil komen welke domeinen er eigenlijk naar jou verwijzen, kun je kijken naar de referring domains. 

Bovendien kun je via Majestic een backlinkprofiel krijgen. Een ideale tool om dus meer inzicht te krijgen in verwijzende backlinks.

4. SEMrush

SEMrush is een SEO-tool die van alle markten thuis is. Ook met deze tool kun je een zoekwoordenonderzoek uitvoeren, maar kun je ook concurrenten onder de loep nemen. Denk bijvoorbeeld aan welke domeinen er verwijzen naar de concurrent. 

Daarnaast kun je ook ontdekken waar eventuele foutjes in een domein zitten en hoe je deze kunt oplossen. Ook niet geheel onbelangrijk: met SEMrush kun je ook gebruiken voor het analyseren van jouw website op het gebied van content.

5. Google Analytics

Google Analytics kan je een hoop inzichten geven. Bovendien is Google Analytics geen ingewikkelde SEO-tool: ook voor beginnende SEO’ers is deze tool erg handig om te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld meer informatie krijgen over de bezoeker en in het verkeer op jouw website. Denk aan waar de bezoeker vandaan komt en hoe lang de bezoeker op de website blijft.

Linkbuilden met Popi

Binnen Popi maken wij ook gebruik van de bovenstaande SEO-tools. Zo geven we je met bepaalde metrics meer inzicht over een bepaald domein via ons platform. Ook willen wij met behulp van deze tools onze klanten een zo goed mogelijk advies geven en hen verder op weg helpen in de wereld van linkbuilding. Wil je liever het volledige linkbuildingproces uit handen geven? Dan kun je ook bij ons terecht: linkbuilding uitbesteden doe je bij Popi.

Over Lilian Boers

Een echte taalfanaat, dat ben ik. Als taalgekkie was de keuze snel gemaakt welke opleiding ik wilde gaan volgen: de opleiding Communicatie. Na het afstuderen heb ik de schoolbanken ingeruild voor een bureaustoel bij Popi. Hier werk ik al een dikke drie jaar als tekstschrijver, met veel plezier. Inmiddels heb ik al duizenden teksten op de teller staan met onderwerpen die uiteenlopen van A tot Z.

Lilian Boers

Koop jouw links rechtstreeks bij de bron

Ontdek het geheim van duizenden SEO-marketeers en -bureaus: linkbuilding was nog nooit zo eenvoudig.

Meld je aan voor meer info

Begin met linkbuilding, meld je nu aan op ons platform

Popi is een linkbuilding platform voor SEO-marketeers en ondernemers die de posities van hun website willen verbeteren.

Meld je aan voor meer info